Oruç Reis Araştırma Gemisi, Somali yolcusu

Oruç Reis Araştırma Gemisi, Somali yolcusu

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan Mutabakat Zaptı kapsamında, Oruç Reis Gemisi Somali kara ve açık deniz bloklarında sismik veri toplama faaliyetlerine başlayacak.

Tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp Türkiye’de inşa edilen Oruç Reis Araştırma Gemisi, 87 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğinde ve 34 metre yüksekliğinde. Gemi, jeofizik, jeolojik, oşinografik ve hidrografik çalışmalar yapmak için özel olarak dizayn edildi. Gemide görev alan mürettebatın tamamı Türk personelden oluşuyor ve sismik veri toplama süreçlerinde görev alıyor.


Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) uhdesinde gerçekleştirilecek bu önemli görev, Somali’de her biri yaklaşık 5 bin kilometrekarelik 3 ruhsat sahasında icra edilecek. Çalışmaların yaklaşık 7 ay sürmesi öngörülüyor. Oruç Reis Gemisi’ne Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi, Ataman Takip Gemisi ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı iki firkateyn eşlik edecek.

Oruç Reis’in Somali’de gerçekleştireceği sismik araştırmaların tamamlanmasının ardından toplanan veriler, Ankara’da bulunan TPAO Veri İşlem Müdürlüğü’nde değerlendirilecek. Elde edilen veriler olumlu sonuç verdiği takdirde sondaj çalışmalarına geçilecek.

Gemi, Filyos’taki hazırlıklarının ardından uğurlama töreni için İstanbul’a hareket edecek.


Ekonomi360 sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.