Biden’ın Açıklamaları Ortalığı Karıştırdı: Petrol Fiyatlarında Şok Artış

ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail’in İran’a ait petrol tesislerine yönelik olası bir saldırı ihtimaline dair açıklamaları, petrol fiyatlarını hızla yükseltti. Uzmanlar, bu artışın kalıcı olup olmayacağına dair kritik değerlendirmelerde bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in İran’a ait petrol tesislerine yönelik olası misilleme saldırısının tartışıldığı açıklamasıyla enerji piyasalarını sarstı. 3 Ekim’de yaptığı açıklamada Biden, İsrail’in böyle bir saldırıyı gerçekleştirme ihtimaline dair açık kapı bırakırken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 4’ten fazla artarak 77,83 dolara kadar yükseldi.

ORTA DOĞU’DA YÜKSELEN GERİLİM
İran, Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı General Abbas Nilfuraşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarının ardından onlarca balistik füze fırlattı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “İran büyük bir hata yaptı ve bedelini ödeyecek” sözleri ise bu gerilimi daha da tırmandırdı ve fiyatlar yüzde 3’ten fazla artış gösterdi.

PETROL FİYATLARINDA DALGALANMA SÜRÜYOR

Petrol fiyatları, Biden’ın saldırı ihtimaline yönelik ifadelerinden sonra yüzde 4’ün üzerinde değer kazanarak 77,44 dolara kapandı. Ancak, ABD Başkanı’nın 4 Ekim’de, “Eğer onların yerinde olsam petrol sahalarından farklı alternatifleri düşünürdüm” açıklaması, fiyatların artışını biraz yavaşlattı.

UZMANLAR: KALICI ARTIŞ BEKLENMİYOR
Avrupa Enerji Güvenliği İnisiyatifi Murahhas Üyesi Alberic Mongrenier, İsrail’in İran’a saldırmasının küresel petrol fiyatlarında kalıcı bir artış yaratmayacağını belirtti. Mongrenier, “OPEC ve diğer üretici ülkeler, İran petrolünü hızla telafi edebilir” dedi. OPEC+ grubunun alacağı kararların piyasalar için belirleyici olacağına dikkat çekti.


Ekonomi360 sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir